zaterdag 25 april 2020

Zoete en hartige lunchgebakjes

Nu iedereen hier binnen zit in coronatijd, maken mijn huisgenoten elke dag voor hun lunch lekkere tosti's, gebakken eieren, etc. Om voor mezelf ook iets extra's te hebben, maar zonder gluten, kippeneieren, koeienmelk en gist, heb ik onderstaande recept uitgevonden. Een paar minuutjes voorbereiden, 23 minuten in de oven, en je hebt een geurige, warme traktatie die meer dan genoeg is als lunch.

Ik heb twee variatie op hetzelfde recept bedacht: een zoete en een hartige. Maar je kunt eindeloos variëren op het concept.



Ingrediënten zoet lunchgebakje:

3 flinke eetlepels Dove's farm zelfrijzend bakmeel
  (of ander glutenvrije meelmix met 3% bakpoeder)
1 eetlepel appel-banaan knijpfruit
  (of een andere eivervanger)
suiker naar smaak, 2 of 3 eetlepels
kaneel, lekker veel
mespuntje zout
1 eetlepel olie
scheut melkvervanger, lees de instructies hieronder voor de hoeveelheid
  (ik gebruik geitenmelk)
een handje bosvruchten uit de diepvries, bijna ontdooid
  (of ander fruit, of gehakte noten)
1 eetlepel kokossnippers gemengd met wat suiker
  (of iets anders lekkers om erop te strooien

Nodig:
bakvormpje voor 1 persoon, ik gebruik een 11 cm springvormpje.
bakpapier

Doe meel, knijpfruit, suiker, kaneel, zout en olie in een kom.
Doe er melkvervanger bij tot je een dik muffin-achtig beslag krijgt, zo dik als kwark.
Roer fruit erdoor.
Leg een stukje bakpapier in je vorm, zodat het er nog een beetje uitsteekt.
Schep het dikke beslag in.
Strooi er de kokos met suiker over.

Bak 23 minuten op 200 graden.
Serveer eventueel met wat jam.

====



Ingrediënten hartig lunchgebakje:

3 flinke eetlepels Dove's farm zelfrijzend bakmeel
  (of ander glutenvrije meelmix met 3% bakpoeder)
1 theelepel psylliumvezels (neemt veel vocht op straks)
  (of een andere eivervanger)
mespunt zout
eetlepel olie
scheut melkvervanger, lees de instructies hieronder voor de hoeveelheid
  (ik gebruik geitenmelk)
wat geraspte geitenkaas, een fijngehakt plakje gebakken spek, wat zongedroogde tomaat, fijngehakt
(of iets anders hartigs wat jij mag eten)
een lepeltje kruiden, zoals basilicum, of wat specerijen, zoals paprikapoeder

Nodig:
bakvormpje voor 1 persoon, ik gebruik een 11 cm springvormpje.
bakpapier
Doe meel, vezels, zout en olie in een kom.
Doe er melkvervanger bij tot je een dik muffin-achtig beslag krijgt, zo dik als kwark.
Roer vulling en kruiden/specerijen erdoo.
Leg een stukje bakpapier in je vorm, zodat het er nog een beetje uitsteekt.
Schep het dikke beslag in.
Strooi er eventueel nog wat kaas over.

Bak 23 minuten op 200 graden.
Serveer eventueel met wat ketchup.

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bessen-kwarktaart zonder melk en gluten

Deze kwarktaart met blauwe bessen bevat geen melk en gluten, maar wel ei, soja en gelatine. Hij is fris, licht en zacht-zoet van smaak, e...